preloader



Tokenizasyon Nedir?

Tokenizasyon aslında bir simgeleştirme yöntemidir. Tokenizasyon ile bir veri daha küçük birimlere ayrılır. Basit bir ifade ile tokenizasyon; Bir veri parçasının ya da dijital bir varlığın karakterler, kelimeler veya alt kelime grupları ile ilişkilendirilmesidir. Böylece dijital bir varlık tokenizasyon işlemi ile birlikte daha önemsiz bir veri ile temsil edilmiş olur. Token kelimesinin anlamı jeton olarak açıklanabilir. Bu açıdan baktığımızda token bir nesnenin ya da hizmetin temsili olarak karşımıza çıkar. Örneğin bir lunaparkta eğlence aracının bedelini temsil eden jetonlar da bir token örneğidir. Blockchain teknolojisinde yaşanan gelişmeler, eskinin jetonlarını daha teknolojik ve kopyalanamaz hale getiriyor. En genel ifade ile tokenizasyon işleminden gerçek ya da sanal varlıkların dijitalize edilmesi olarak bahsedebiliriz. 

Tokenizasyon Kullanım Alanları 

Bugün birçok alanda kullanılan tokenizasyon yönteminin özellikle ödeme sistemlerinin geleceğinde söz sahibi olacağını söyleyebiliriz. Günümüzde kullanılan sektörler ise şu şekilde: 

E-Ticaret

E-ticaret alışverişlerinde tüketicilerin güvenli bir alışveriş ve satın alma deneyiminin önemli bir konu olarak karşımıza çıkması, e-ticaret alışverişlerinde token modelinin kullanımını kaçınılmaz kılıyor. Kredi kartları bilgilerin token haline getirilmesi ile birlikte kart bilgilerini her defasında sisteme girmek zorunda kalmamakla birlikte satın alma işlemlerinizde kart bilgilerinizi paylaşmak zorunda kalmamış oluyorsunuz. Tek ya da çoklu kullanım için oluşturulan tokenler sayesinde tahsilat işlemlerini hem güvenli hem de kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkün hale geliyor. Token kullanan diğer finansal araçlara hediye çeklerini, Apple ve yemek kartlarını örnek verebiliriz. 

NFT

NTF özellikle son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz ve giderek popülerleşen kavramlardan biri. Non Fungible Token kısacası NFT; dilimize değiştirilemez dijital varlık olarak çevriliyor. Dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk gibi konulara yeni bir bakış geliştiren NFT sayesinde insanlar, herhangi bir sanat eserini, videoları, görselleri, daha önceden atılmış bit tweeti, bir internet sayfasını NTF haline getirerek blok zincire kayıt edebiliyor ve daha sonrasında bu eserleri satışa çıkarabiliyorlar. Değiştirilmez tokenler sayesinde dijital bir evrende eserlerin kolayca kopyalanabilmesi ve eserin kime ait olduğuna dair soru işaretleri de ortadan kalkmış oluyor. 

Akıllı Sözleşmeler 

Blockchain teknolojisi ve tokenizasyon işlemleri ile birçok alanda dönüşümler yaşanacağı kesin. Bu yeniliklerden biri olan akıllı sözleşmeler, alıcılar ve satıcılar arasındaki sözleşmenin doğrudan kod satırlarına yazılmasıyla yürütülmesini sağlayan bir sözleşme türüdür. Akıllı sözleşmeler blok zincir ve dağınık defter teknolojisi kullanarak oluşturuyor. 

Akıllı sözleşmelerin değiştirilmez olmaları, aracı kurum ve kişileri ortadan kaldırmaları ve tüm süreçlerin işleyişini hızlandırmaları, masrafları azaltmaları bakımından büyük avantajlar sağlayarak geleceğin noterlik sistemini tamamen şekillendireceği düşünülüyor. 

Emlak 

Gayrimenkul sektöründe varlıkların token haline getirilmesini bir örnekle açıklayalım. Örneğin bir satıcının, her biri mülkünün yüzde bir sahipliğini temsil eden Ethereum blok zincirinden yüz token oluşturduğunu düşünün. Böylece mülkün tamamına sahip olmasanız bile küçük bir bölümünü satın alabilir ve yatırımınızı yapabilirsiniz. Bölünebilirlik ve kısmı mülkiyet açısından tokenizasyon yöntemi gayrimenkul alanında yatırımcılara birçok avantajlar sunmaktadır. 

IQ Money’nin sunduğu finansal çözümler ile ödeme işlemlerinizi bir adım öteye taşımak için IQ Money adresinden bizimle iletişime geçin ve IQ Money ayrıcalıklarından hemen yararlanmaya başlayın!

Mobil Uygulamamız

Uygulamayı İndir, Paranı Keyifli Yönet!

cta particle 1 cta particle 2